Practicom logo

Waarschuwingen bij HTTP worden ernstiger

Er gebeurt veel op het gebied van de weergave van HTTP en HTTPS door de verschillende browsers, die al langere tijd bezig zijn met het verbeteren van de herkenbaarheid van veilige websites en streven naar HTTPS als standaard. De afgelopen maanden zijn er weer een aantal wijzigingen aangekondigd. 

Vanaf versie 70 gaat de veel gebruikte browser Mozilla Firefox alle webpagina's zonder HTTPS verbinding aanmerken als onveilig. Hiermee volgt de browser het voorbeeld van Google Chrome, die al sinds 2018 waarschuwt bij onbeveiligde verbindingen. Safari volgde in maart van dit jaar.

Firefox waarschuwt al langere tijd bij onbeveiligde invoervelden op websites, en toont dan een 'Not Secure' melding in de adresbalk. Omdat tegenwoordig zeker 80% van alle webpagina's een beveiligde HTTPS verbinding heeft, vindt Mozilla de tijd rijp voor een negatieve indicatie van HTTP, in plaats van een positieve indicatie van HTTPS. Daarom zal vanaf Firefox versie 70, die gepland is voor oktober dit jaar, iedere webpagina zonder SSL certificaat de 'Not Secure' melding krijgen in de adresbalk. Dezelfde melding wordt ook vertoond bij onbeveiligde FTP-verbindingen en certificaat-fouten.

niet veilig
Bron: Xolphin B.V.

Terug naar Nieuwsoverzicht »